OPREZ MINE!  Međunarodni dan podizanja svesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom delovanju

U svetu se danas, 4. aprila, u skladu sa odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obeležava Međunarodni dan podizanja svesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom delovanju.

Ovaj datum prvi put je obeležen 2006. godine, kao podsetnik globalnoj zajednici da mine, municija i neeksplodirana ubojna sredstva i dalje povređuju i ubijaju hiljade ljudi širom sveta uključujući i decu.

Tema ovogodišnjeg  Međunarodnog  dan podizanja svesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom delovanju je „Zaštita života. Izgradnja mira“.

Prema UN-u protivminsko delovanje je naziv koji se koristi kao zajednički pristup koordinaciji i rešavanju problema mina što podrazumijeva pet aktivnosti važnih za sigurnost života ljudi:

1.razminiranje (uključujući izviđanje, redukciju i označivanje minski sumnjivih prostora),

2.edukaciju stanovništva zbog opasnosti od mina,

3. zbrinjavanje i pomoć žrtvama mina i njihovu reintegraciju u društvo,

4. zagovaranje protiv mina i

5. uništavanje uskladištenih zaliha mina.

Svake godine, 4. aprila, širom sveta se obeležava Međunarodni dan podizanja svesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom delovanju kako bi se rasvetlile opasnosti koje predstavljaju nagazne mine i eksplozivni ostaci nakon  rata. Ovaj dan služi kao podsetnik na razarajući uticaj ovih skrivenih opasnosti na pojedince, zajednice i zemlje dugo nakon što su sukobi okončani.

Primarni cilj Međunarodnog dana podizanja svesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom delovanju je podizanje svesti o stalnoj opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, koji nastavljaju da oduzimaju živote i sakate pojedince, posebno u regionima pogođenim sukobima.

Ovo neselektivno oružje ne samo da uzrokuje  zičku štetu već i ometa društveni i ekonomski razvoj ograničavajući pristup zemljištu za poljoprivredu, infrastrukturu i osnovne usluge. Kroz različite obrazovne inicijative Međunarodni dana podizanja svesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom delovanju  ima za cilj da edukuje zajednice o rizicima povezanim sa nagaznim minama i promoviše bezbedno ponašanje kako bi se sprečile nesreće. Programi obuke uče pojedince kako da identifikuju, prijave i izbegnu opasnosti od eksploziva, čime se na kraju smanjuje broj žrtava i povreda izazvanih ovim smrtonosnim uređajima.Štaviše, Međunarodni dana podizanja svesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom delovanju  služi kao platforma za zagovaranje napora u uklanjanju mina, programa pomoći žrtvama i međunarodne saradnje u rešavanju globalne krize koja se odnosi na  mine.

Podržavajući inicijative protivminskog delovanja, vlade, organizacije i pojedinci mogu doprineti da pogođena područja postanu sigurnija i pogodnija za održivi razvoj.

Foto: Bojana Bogojevic – Honorary Ambassador of Peace – INSPAD

Kao izbeglica,osoba koja je preživela građanski rat i počasni ambasador mira , mogu da kažem koliko su mine razorne. Važno je podići svest o njihovoj razornosti i nikada ne prestati pričati jer su mine još opasnije nakon rata pošto minska polja često nisu postavljena prema vojnim  udžbenicima, a zbog erozije zemljišta, dislociranja minskih polja usled zemljotresa, zbog vremenskih nepogoda, a i vremenske distance veoma je  otežano  lociranje minskih polja, mina  i čišćenje zemljišta.

Dok obeležavamo Međunarodni dana podizanja svesti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskom delovanju  , hajde da ponovo potvrdimo našu posvećenost stvaranju sveta bez opasnosti od mina i eksplozivnih ostataka rata. Radeći zajedno na podizanju svesti, podršci preživelima i čišćenju kontaminiranih područja, možemo izgraditi bezbedniju i sigurniju budućnost za sve.

Budimo solidarni i udružimo se kako bismo osigurali da niko ne postane žrtva skrivenih opasnosti koje vrebaju ispod površine. Isključivo zajednički možemo  utrti put ka svetu bez mina i svetu u kome se svi sa podjednakom šansom krećemo ka bezbednijoj budućnosti i održivom razvoju.

Bojana Bogojević

Diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom

Specijalista za korporativno upravljanje

Expert za EU

Climate Change Teacher

Climate Reality Leader

UNITAR Virtual Ambassador

Honorary Ambassador of Peace – INSPAD

Honorary Executive Director for SDG Education UNAccc Institute

Global Council for The Promotion of International Trade – Director General for Western Balkans

Postavi komentar