SVETSKI DAN  ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2023

ISTORIJAT :

Svetski dan zaštite životne sredine je koncipiran davnog, sada već u proslom veku juna 1972.godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija o čovekovom okruženju, koja je održana u Stokholmu, gde su prisutni delgati diskutovali o ekološkim pitanjima i izazovima za svet.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 5. jun za Svetski dan zaštite životne sredine kako bi označila početak podizanja globalne ekološke svesti i akcije.

Od 5.juna 1972.godine se Svetski dan zaštite životne sredine obeležava svake godine, sa različitom temom.

Ovaj prvi Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je 1973. godine pod temom „Samo jedna zemlja“.

VAŽNOST :

Svetski dana zaštite životne sredine porastao je na značaju koji ima širom sveta.

Ova globalna važnost se ogleda u tome da je postao značajna platforma za vlade, organizacije i pojedince da pokažu inicijative i projekte koji su posvećeni radu na promociji održive prakse i koji se bave ekološkim izazovima.

Važno je istaći da Svetski dan životne sredine služi kao podsetnik da svaki pojedinac ima izuzetno važnu ulogu u zaštiti i očuvanju životne sredine.

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2023

Svake godine,domaćin Svetskog dana životne sredine je u drugoj zemlji, a zemlja domaćin preuzima vodeću ulogu u organizovanju događaja, aktivnosti i kampanja usmerenih ka podizanje svesti o pitanjima životne sredine i podstiče na delovanje.

Zemlja domaćin takođe bira određenu temu na koju će se fokusirati tokom cele godine.

Ovogodišnji Svetski dan životne sredine 2023. će se fokusirati na borbu protiv zagađenja plastikom i biće usredsređen na rešenja za zagađenje plastikom.

Godine 2023. obeležava se 50. godišnjica Svetskog dana zaštite životne sredine, a ove godine domaćin je Obala Slonovače, u partnerstvu sa Holandijom.

KAKO OBELEŽITI I PROSLAVITI SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2023

Kako je navedeno napred u tekstu svaki pojedinac ima izuzetno važnu ulogu u zaštiti i očuvanju životne sredine, te shodno tome navodim neke od mogućih načina da obeležite ovaj veliki dan:

  • Prisustvujte lokalnom događaju koji je usmeren ka podizanju svesti o važnosti životne sredine;
  • Prirustvujte virtuelnom događaju koji je usmeren ka podizanju svesti o važnosti životne sredine;
  • Uključite se u čišćenje – tema Svetskog dana zaštite životne sredine 2023. je borba protiv zagađenja plastikom;
  • Vodite konstruktive razgovore protiv zagađenja plastikom.

Pridružite se proslavi Svetskog dana zaštite životne sredine – #WorldEnvironmentDay jer možemo pobediti zagađenje od plastike #BeatPlasticPollution!

Na kraju bih podvukla da je od izuzetne važnosti i da je neophodno da svi radimo kao jedan da bismo prekinuli našu zavisnost od plastike i izgradili zaista stvarnu cirkularnu ekonomiju.

Bojana Bogojević

Diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom

Specijalista za korporativno upravljanje

Expert za SDG

Accredited Climate Change Teacher

Climate Reality Leader

Zasadi drvo Ambasador

UNAccc Institute – Honorary Executive Director for SDG Education

Global Council for The Promotion of International Trade – Director General for Western Balkans

Tekst objavljen i od:

https://www.mojpedijatar.co.rs/svetski-dan-zastite-zivotne-srednine-2023/: SVETSKI DAN  ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2023 https://najboljamamanasvetu.com/svetski-dan-zastite-zivotne-sredine-2023/647e3122d4de34048decb6e0: SVETSKI DAN  ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 2023

Postavi komentar