IZNOS CENZUSA ZA DEČIJI DODATAK OD 13.04.2017. GODINE

O IZNOSU CENZUSA ZA DEČIJI DODATAK OD 17.10.2017.GODINE POGLEDATI NA : IZNOS CENZUSA ZA DEČIJI DODATAK OD 17.10.2017. GODINE

Rešenjem o nominalnim iznosima prava na finansijsku podršku porodici sa decom i cenzusima za ostvarivanje prava na dečiji dodatak za mesec april pod br.   401-00-00257/2017-12 od 13.04.2017  .  utvrđuje se sledeće :

 

 

NOMINALNI IZNOS PRAVA REDOVAN IZNOS UVEĆAN IZNOS
Dečiji dodatak od 01.04.2017. – 30.09.2017. ( prvo, drugo, treće i četvrto dete ) 2.675,05 3.477,57

 

O DEČIJEM DODATKU ( pojam i način ostvarivanja prava ) POGLEDATI NA : DEČIJI DODATAK

 

NOMINALNI IZNOS PRAVA REDOVAN IZNOS UVEĆAN IZNOS
Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak za april  2017.
Cenzus za ostvarene prihode u skladu sa čl. 19. i 20. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom         8.553,70         10.264,44
Cenzus za ostvarene prihode od poljoprivrede
član 19. stav 1. tačka 1. Zakona 2,85 3,41
član 19. stav 1. tačka 2. Zakona 6,64 7,97

 

Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od godinu dana.

Zahtev za obnavljanje prava  na dečiji dodatak podnosi se najranije 30 dana pre isteka važnosti rešenja.

Važno je istaći da je od 08.06. 2016. sa stupanjem na snagu određenih članova novog Zakona o opštem upravnom postupku roditeljima znatno olakšana procedura podnošenja zahteva za produženje i ostvarivanje prava na dečiji dodatak  jer je od navedenog datuma organ koji vodi postupak dužan da po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonom, vrši uvid, pribavlja i obrađuje podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom („Službeni glasnik RS“, br. 16/02, 115/05 i 107/09) predviđeno je da se nominalni iznosi  dečijeg dodatka usklađuju dva puta godišnje i to 1. aprila i 1. oktobra sa šestomesečnim indeksom potrošačkih cena u RS, a cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak se usklađuje mesečno sa indeksom potrošačkih cena u RS.

Bojana Bogojević

Diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Tekst objavljen i od strane :

Adria Media Group – YUMAMA

SMEDIA

NAJBOLJA MAMA NA SVETU

POKAZIVAČ

DETINJARIJE

DEČIJA OPREMA

 

7 thoughts on “IZNOS CENZUSA ZA DEČIJI DODATAK OD 13.04.2017. GODINE

 1. Postovanje,htela bih da se informisem da li imam pravo na novac kojin dobija trece dete od grada .Cula sam da grad Kragujevac za svako rodjeno trece dete daje po 65 hiljada ali je meni receno da ja nemam prava pa me zanima ko ima i da li se to odnosi na svako dete.unapred zahvalna

  2017-04-28 17:28 GMT+02:00 Pravo i korporativno upravljanje :

  > Bojana Bogojevic posted: „Rešenjem o nominalnim iznosima prava na > finansijsku podršku porodici sa decom i cenzusima za ostvarivanje prava na > dečiji dodatak za mesec april pod br. 401-00-00257/2017-12 od 13.04.2017 > . utvrđuje se sledeće : NOMINALNI IZNOS PRA“ >

  Sviđa mi se

 2. Poštovana Bojana,
  samohrani sam roditelj deteta sa smetnjama u razvoju i dosad smo primali tudju negu i pomoć i deciji dodatak. Smrcu majke u avgustu 2016. postajem naslednik stambenog prostora sa dve sobe i 1,06 ha zemljišta u susednom selu. Smatrajuci da imam i dalje pravo na deciji dodatak jer sam procitala da zemljište u posedu ne sme da prelazi 2ha po članu domaćinstva, podnela sam zahtev za obnovu i dobila resenje da nemamo vise pravo na deciji, jer je katastarski prihod iznad cenzusa za moje dete i iznosi 9,36. Napominjem da moja ćerka i ja zivimo samo od sredstava tudje nege i decijeg dodatka, zemlja je pod arendom i ono što dobijem kao arendu platim porez na istu i platim kod istog coveka nesto od hrane iz njegovog domaćinstva. Smatrate li da imam pravo na žalbu ili bar na objašnjenje otkud toliki nesklad izmedju onoga što su zakonom propisali kao pravo na dobijanje decijeg dodatka (da zemljište ne prelazi 2ha po članu domaćinstva) i cenzusa koji je propisan? Nadam se da ćete mi pomoći, jer nemam kome drugom da se obratim. Unapred zahvalna, Daca iz Sremske Mitrovice.

  Sviđa mi se

  • Poštovana Daco,
   pravo na dečiji dodatak može se ostvariti ukoliko podnosilac zahteva, odnosno članovi njegove porodice, koji ostvaruju dohodak od poljoprivrede, ne poseduju nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, osim odgovarajućeg stambenog prostora koji odgovara potrebama pojedinca, odnosno porodice i drugih nužnih ekonomskih zgrada u poljoprivrednom domaćinstvu i zemljišta u površini do dva hektara po članu porodice.

   Bitno je da uvidite da se navedeno odnosi na domaćinstva koja ostvaruju prihode od poljoprivrede.

   Sviđa mi se

 3. Postovana Bojana,prvi put bih sad da podnesem zahtev za dobijanje decijeg dodatka,ali ne znam da li imam prava.Suprug i ja smo zaposleni i prijavljeni na minimalac,suprug je vlasnik pola stana (54 kvadrata) u kom zive njegovi roditelji,a mi sa dvoje dece zivimo u kuci moje majke koju deli sa ujakom. Da li imam prava na deciji dodatak?

  Sviđa mi se

  • Poštovana Žaneta,

   kad je postupak pokrenut po zahtevu stranke ili po službenoj dužnosti, a u interesu stranke, i kada se o upravnoj stvari odlučuje u postupku neposrednog odlučivanja, organ je dužan da izda rešenje najkasnije u roku od 30 dana od pokretanja postupka, ali kada se o upravnoj stvari ne odlučuje u postupku neposrednog odlučivanja, organ je dužan da izda rešenje najkasnije u roku od 60 dana od pokretanja postupka.

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s