SPORAZUMNI PRESTANAK RADNOG ODNOSA

Ukoliko Vaš poslodavac želi da raskine ugovor o radu koji je sklopio sa Vama i na osnovu koga ste Vi stupili u radni odnos, u većini slučajeva će se opredeliti da kao prvo rešenje bude da Vam ponudi sporazum za  prestanak radnog odnosa.

U Zakou o radu je jasno određeno da radni odnos može da prestane na osnovu pisanog sporazuma poslodavca i zaposlenog. Pre potpisivanja sporazuma, poslodavac je dužan da zaposlenog pisanim putem obavesti o posledicama do kojih dolazi u ostvarivanju prava za slučaj nezaposlenosti.

Treba istaći da predlog za prihvatanje ne predstavlja obavezu ni za jednu stranu i da može doći sa obe strane.

Kod ovakvog načina prestanka radnog odnosa nije bitno usled čega je do prestanka došlo, bitno je samo da se obe strane, dakle i poslodavac i zaposleni oko toga slažu. Važno je istaći da se veliki broj poslodavaca služi sporazumnim prestankom rada kao načinom da se reše pojedinih zaposlenih, da bi istovremeno sebe oslobodili zakonske obaveze plaćanja otpremnine ili jednokratne naknade.

raskid-ugovora

Ukoliko zaposleni ne želi da pristane na ovakav način raskida ugovora o radu, može jednostavno da ne pristane na sporazum.

Ukoliko se nađete pred predlogom o sporazumnom prestanku radnog odnosa , a nalazite se na strani zaposlenog neophodno je da znate :

-U slučaju potpisivanja sporazuma o prestanku radnog odnosa gubite pravo na novčanu  naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje  za slučaj nezaposlenosti na koju imate pravo ukoliko ste ostali bez posla;

-Gubite pravo na zdravstveno i prenzijsko i invalidsko osiguranje koje imate ukoliko ste korisnik napred navedene naknade;

Doprinosi za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje su sadržani u novčanoj naknadi i plaćaju se na teret lica koje prima novčanu naknadu.

-U slučaju pristanka na sporazum zaposleni nema pravo na otpremninu.

Navedeno je izuzetno bitno jer sa prihvatanjem sporazumnog raskida zaposleni se teško može pozvati na manu volje usled koje je postignut sporazum.

Ukoliko se ipak zbog sukoba sa poslodavcem odlučite za sporazumni prestanak radnog odnosa  bitno je znati da sporazum mora da sadrži :

 • Datum sa kojim prestaje radni odnos;
 • Podatke o neisplaćenim zaradama i ostalim primanjima;
 • Podatke o troškovima;
 • Datum primopredaje dužnosti;
 • Datum kada se zaposleni razdužuje sa opremom i sredstvima koja je koristio i zadužio na radnom mestu;
 • Podatke o iskorišćenosti godišnjeg odmora;
 • Ostale podatke kojima se reguliše radnopravni status zaposlenog kojima se regulišu međusobna prava i obaveze.

Jednom potpisani sporazum o prestanku radnog odnosa ne može se više raskinuti jednostranom izjavom volje , jer je reč o dvostranom pravnom poslu koji se može raskinuti samo u slučaju saglasnosti volja svih strana potpisnica sporazuma.

Bojana Bogojević

Diplomirani pravnik  sa položenim pravosudnim ispitom

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

Tekst objavljen i od strane :

Adria Media Group – YUMAMA

15 thoughts on “SPORAZUMNI PRESTANAK RADNOG ODNOSA

 1. Poštovanje,
  Zanima me kod SPORAZUMNOG PRESTANAKA RADNOG ODNOSA, kako se rešava zdravstvena zaštita i socijalno do podošenja zahteva za starosnu penziju, do koje mi je ostalo više od 12 meseci.
  Zahvaljujem unapred na odgovoru,
  Srdačan pozdrav,
  Živan Mitrović

  Sviđa mi se

  • Poštovani,

   neophodno je da znate da ukoliko sporazumno raskinete radni odnos gubite pravo za naknadu od NSZ, samim tim morate znati da nećete imati zakonom propisan uslov za odlazak u starosnu penziju.
   Pre odlaska u istu savetujem da posetite Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje kako bi proverili stanje i bili sigurni koliko godina staža osiguranja imate evidentiranih.

   Sviđa mi se

 2. Postovana, imam 43 g staza i 64 g starosti. Poslodavac je objavio javni poziv za sporazumni prestanak radnog odnosa. Prijavio sam se na taj poziv pismeno, trazeci principijelnu ponudu poslodavca u pisanoj formi, ali odgovora nema. Sta mi je raditi? U medjuvremenu poslodavac je otpustio neke zaposlene uz razlicitu jednokratnu naknadu, dogovorenu iza zatvorenih vrata, sto licno smatram diskriminacijom.Imao bih jos mnogo sta pitati, ali cu ceneci Vase vreme reci jos samo to da u mom slucaju ima dugogodisnjeg mobinga. S postovanjem, srdacan pozdrav!

  Sviđa mi se

   • Postovana, hvala na odgovoru, koji nije ispunio moja ocekivanja, pa bih Vas zamolio da jos jednom procitate moje pitanje. Poznato mi je da od nsz necu imati pravo na novcanu nadoknadu za nezaposlenost, ali posto ispunjavam prvi uslov za penziju, moje pitanje se odnosilo na razlicito postupanje poslodavca pri sporazumnon prestanku radnog odnosa. Hvala na razumevanju uz srdacan pozdrav! B.P.

    Sviđa mi se

 3. Poštovani Branislave,

  na početku je bitno da shvatite da je nemoguće da se neko posveti Vašem složenom pravnom problemu putem Bloga i da Vas na taj način adekvatno savetuje. Što se tiče Vaše situacije iz Vaših nepotpunih informacija morate da znate da možete i Vi Vašem poslodavcu dati predlog za sporazumni prestanak radnog odnosa uz ispoštovanu formu predloga. Naravno, sam predlog za sporazumni prestanak radnog odnosa bez obzira koja ga je strana dala drugu stranu ne obavezuje .
  Bitno je naglasiti da sporazum ne može da predstavlja iznuđenu volju jedne od strana.

  Ukoliko smatrate da u Vašem slučaju postoji mobing – a zlostavljač je poslodavac, žrtva zlostavljanja u ovom slučaju Vi može odmah ( bez internog postupka) pokrenuti spor, odnosno potražiti sudsku zaštitu.

  U slučaju da smatrate da je poslodavca prekršio odredbe Zakona o radu, kolektivnog ugovora ,opštih akta i ugovora o radu možete u ga u cilju zaštite svojih prava prijaviti nadležnoj inspekciji rada. Ukoliko navedena prijava ne reši problem koji imate zaštitu svog prava možete ostvariti na sudu.

  Sviđa mi se

  • Postovana, hvala na posvecenom vremenu i trudu da mi pomognete u shvatanju mog problema. Da budem sto jasniji postavicu samo jedno pitanje: Mogu li se razlicite sume novca ponudjene pojedincima od strane poslodavca za sporazumni raskid ugovora o radu, bez jasnih kriterija za te razlike,podvesti pod diskriminaciju po osnovu prava iz radnog odnosa? Hvala s velikim pozdravom!

   Sviđa mi se

   • Poštovani Branislave,

    da bih Vam dala ispravan odgovor potrebno je znati kojim pobudama se poslodavac vodio prilikom takvih ponuda.
    Kao što sam već rekla nemoguće je na ovaj način voditi predmet. Pravo je kompleksna stvar.

    Sviđa mi se

 4. Poštovana,
  Interesuje me da li je neophodno da pravno lice donese rešenje o prestanku radnog odnosa radi odlaska u starosnu penziju (ispunjen uslov) ili se može zaključiti sporazumni raskid radnog odnosa, koji bi bio validan dokument pri podnošenju zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju?
  Takodje me interesuje da li bi bio validan dokument o otkazu radnika zbog npr. smanjenja obima posla?

  Hvala unapred.
  Srdačan pozdrav

  Sviđa mi se

  • Poštovana Ivana,

   da bi osiguranik stekao pravo na starosnu penziju potrebno je da, istovremeno, ispuni uslove u pogledu:

   – godina života i
   – staža osiguranja.

   Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (koji je stupio na snagu 1. januara 2015. godine) promenjeni su uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

   Pravo na starosnu penziju stiče osiguranik kada navrši:

   − 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili
   − 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

   Ova odredba (65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja) će se u potpunosti primenjivati tek od 2032. godine, jer je Zakonom propisan prelazni period u kome će se ti, izmenjeni, uslovi za osiguranika ženu, u pogledu navršenja potrebnih godina života uvoditi postupno.

   Sviđa mi se

 5. Postovana, licno sam inicirao sporazumni raskid ugovora o radu sa MUP R. Srbije i sada kada sam shvatio da posle toga necu moci da ostvarim mnoga prava u slučaju nezaposlenosti, odustao sam od toga. Pošto mi je MUP poslao pisani predlog za raskid radnog odnosa, koji ja sada ne zelim da potpisem, mogu li imati neke posledice i koje, pošto sam promenio odluku? Hvala puno unapred.

  Sviđa mi se

  • Poštovani Mladene,
   predlog za prihvatanje ne predstavlja obavezu ni za jednu stranu i da može doći sa obe strane.
   Potpisani sporazum o prestanku radnog odnosa ne može se više raskinuti jednostranom izjavom volje , jer je reč o dvostranom pravnom poslu koji se može raskinuti samo u slučaju saglasnosti volja svih strana potpisnica sporazuma.

   Sviđa mi se

 6. Postovana Bojana,

  Upravo smo u firmi dobili da potpisemo sporazum o prestanku radnog odnosa.
  Sporazum su dobili svi radnici koji imaju ugovor na neodredjeno.
  Znam koja prava gubim u slucaju potpisivanja. Interesuje me sa kojim sredstvima mogu da se borim protiv potpisivanja ovog sporazuma, i da li je ovo krivicno djelo? Radi se o privatnoj firmi.

  Unaprijed zahvalan
  Mirko M

  Sviđa mi se

  • Poštovani Mirko,

   Zakonodavac je kao jedan od načina prestanka radnog odnosa zaposlenog naveo i – sporazumni prestanak radnog odnosa. Kod ovog nacina je potrebno da bude ispoštovana procedura i naravno da postoji saglasnost volja.

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s